Venus în Peşti, în contextul săptămânii 26 ianuarie – 1 februarie

Venus intră în Peşti marţi, 27 ianuarie 2015, lăsând în urmă semnul mental, de Aer, Fix al Vărsătorului. Peştii sunt un semn de Apă, Mutabil, în care Venus îşi recapătă puterea rechemând din străfundurile noastre puterea iubirii necondiţionate. Detaşarea şi fixismul Vărsătorului rămân reprezentate de Soare şi de Mercur retrograd, astfel că energiile perioadei următoare promit să fie provocatoare şi revigorante, promit să nu ne lase să alunecăm într-un sentimentalism exagerat.

Mai mult decât atât, odată cu intrarea sa în Peşti, Venus aplică şi spre careu cu Saturn, aspect care va ajunge la grad perfect vineri, 30 ianuarie şi spre conjuncţie cu octava sa superioară, Neptun, aspect care ajunge la grad perfect duminică, 1 februarie 2015. Astfel, oricât de intens s-ar (re)activa în viaţa noastră teme precum iubirea perfectă, sufletul pereche, graţia divină, iertarea şi compasiunea divină, pot apărea din exterior evenimente care să testeze concepţiile noastre vizavi de acestea. Şi poate că în avântul nostru de a ne manifesta spiritul caritabil, ne vom aduce aminte de ”Nu daţi cele sfinte câinilor, nici nu aruncaţi mărgăritarele voastre înaintea porcilor, că nu cumva să le calce în picioare şi, întorcându-se să vă sfâşie pe voi” (Matei 7,6).

Tranzitul lui Venus prin Peşti ne poate aduce în situaţia de a confunda mila cu iubirea sau mila cu compasiunea. Sau, în cel mai bun caz, careul Venus – Saturn ne va semnaliza cumva că suntem predispuşi la a încurca borcanele pentru că filosofia noastră de viaţă se bazează pe concepţii spirituale fabricate la comandă şi nu izvorâte în mod autentic din fiinţa noastră. Cu alte cuvinte, dacă jucăm un rol (poate fi de martir sau de salvator) fără să realizăm acest lucru, influenţa saturniană ne poate trezi brusc la realitate şi am putea încerca un exerciţiu (cam dureros emoţional ce-i drept) de a înţelege ce anume din noi ne împinge să ne identificăm pierzându-ne esenţa, cu un rol sau altul. Şi cine ştie, poate că o parte din cei care joacă astfel de roluri în mod conştient şi cu conştiinţa împăcată vor avea parte de evenimente care să îi expună public.

Desigur, aceste exerciţii ar trebui să ne ajute pe calea vindecării rănilor mai vechi şi am putea folosi energia puternică a Peştilor ca să dizolve, să cureţe cu apă vie orice structură relaţională distorsionată sau care e oricum pe cale să se dărâme.

Din altă perspectivă, imaginaţia, fantezia, romantismul, sensibilitatea, înaltele valori spirituale îşi pot găsi exprimarea în acte artistice care să evoce magia nevăzută a lumii în care trăim fără să se piardă de realitate. De fapt, ar putea să ne deschidă sufletul spre un alt fel de a percepe realitatea înconjurătoare.

Sau s-ar putea să ne găsim brusc faţă în faţă cu propria sensibilitate, cu conştiinţa perfect clară a naturii noastre universale, nepieritoare şi infinite, atunci când ne trece pe lângă urechi o melodie, atunci când deschidem la întâmplare o carte şi citim o poezie, atunci când primim sau oferim din toată inima o îmbrăţişare, atunci când adresăm o rugăciune cerului. Iubirea (Venus şi Peştii) învinge timpul şi dizolvă limitele (Saturn), dărâmă zidurile neacceptării şi neiubirii, iar careul Venus – Saturn ne poate ajuta să conştientizăm că barierele sunt doar de ordin filosofic, ideologic (Săgetător), religios. Iar dincolo de ele se găseşte firul de aur care ţine Universul împreună. Cu el ar trebui să ţesem şi pe Pământ.

Dacă veţi simţi o profundă tristeţe, descurajare sau simţiţi că vă sacrificaţi pentru alţii, dacă simţiţi că vă vine să fugiţi de tot şi de toate, dacă vă simţiţi victimă sau salvator, înseamnă că manifestaţi umbra Peştilor şi nicidecum armonia acestora. Calităţile cele mai importante ale acestui semn sunt capacitatea de a ierta, compasiunea, empatia, puterea de a ne dizolva în energia lumii, de a înota în sincron cu marele Tot fără teama că ne pierdem identitatea. Paradoxal, tocmai această dizolvare în Tot ne poate dărui simţul propriei unicităţi ca vibraţie în imnul universului, iar această unicitate are întotdeauna ceva de spus în marele echilibru universal. E un mărgăritar pe care e bine să nu-l pierdem. Iar dacă s-a rătăcit printr-un buzunar de suflet, dacă l-am deconectat de la fluxurile subtile de dincolo de vizibil sau i-am lăsat pe alţii s-o facă, este momentul acum să-l reîncărcăm din oceanul nesfârşit  din care s-a născut şi Venus (conjuncţie Venus – Neptun).

foto: Alice Popkorn – https://flic.kr/p/5V68n4