Luna Nouă în Vărsător

Momentul de Lună Nouă de azi are loc în Vărsător, în casa III din harta momentului, hartă ridicată în sistemul de case Placidus. Ascendentul se găsește în Scorpion, semn ce îl are ca guvernator modern pe Pluton, accentuându-se intensitatea acestui moment de înnoire, transformare și de scrutare a viitorului. În acest context, simbolul sabian al gradului la care are loc conjuncția Lună – Soare, 9 Vărsător, capătă parcă și mai mult sens: ”Un steag este văzut transformându-se într-un vultur”. Vulturul este unul dintre simbolurile asociate semnului Scorpion. Dane Rudhyar explică în cartea ”O mandala astrologică” acest simbol sabian și face trimitere la acțiunea generată de viziunea noului. Astfel, doar perceperea unui nou set de valori nu este suficientă, ci trebuie să conducă la acțiune. Dar ne-am putea gândi că între noi și zborul spre libertate stă un set de valori perimate care ne ancorează în stagnare.

Este constructiv să ne îndreptăm noile intenții spre a comunica mai bine cu prietenii, cu grupurile socio-profesionale din care facem parte, spre a ne ralia la proiecte sociale. Dar am putea opta și pentru o nouă manieră de a învăța, de a interpreta informațiile care ne parvin, apelând la detașarea și obiectivitatea specifice Vărsătorului.

Presiunea spre a acționa înainte de vreme poate fi însă deosebit de mare astăzi, cu Marte (stăpânul tradițional al Ascendentului în Scorpion) anaretic în Pești. De precizat că, la câteva ore de la momentul de Lună Nouă, mai precis la 7:39, Marte va intra în propriul domiciliu, în Berbec și se va simți brusc revigorat. De aceea, înflăcărați de noua energie, am putea și noi să ne simțim datori să ne repezim eroic la luptă împotriva a ceea ce credem că ne-a stat în cale până acum. Nu se recomandă însă astfel de gesturi. Deocamdată este momentul setării de noi gânduri și intenții pentru viitor, este momentul fermentării în forurile interioare.

Revenind la conjuncția Soare- Lună, constatăm că Luminătorii nu mai primesc alte aspecte majore ceea ce ar putea conduce la oarece confuzie. Dar, privind mai atent harta lunației, se observă că întâlnirea dintre Soare și Lună este doar la câteva minute distanță de punctul mijlociu dintre Venus în Pești și Saturn în Săgetător. Venus și Saturn se găsesc în careu separant, astfel că finalul unei situații afective tensionate ne-ar putea produce insecuritate, disconfort, iar soluția ar fi apelul la inovație și rațiune, o schimbare de strategie în abordarea chestiunii sau a efectelor acesteia.

De asemenea, ne-am putea simți la mijloc într-o situație pe care am tot încercat să o evităm, dar realitatea cade astăzi peste noi și ne obligă să redesenăm planurile de viitor. Cea mai bună soluție e să privim cu încredere înainte, să ne eliberăm de tipare afective vechi, dăunătoare pentru a ne putea manifesta din plin creativitatea, iubirea, unicitatea (Uranus, dispozitorul Luminătorilor, se găsește în Berbec și în casa V a momentului).

Dacă luăm în considerare că Saturn este stăpânul tradițional al Vărsătorului, am putea spune că e cazul să tragem concluzii mature, să ne asumăm responsabilitatea pentru ceea ce a fost și să pornim pe o cale nouă.

Implicarea lui Saturn ne poate sugera însă și că nimic nu ni se arată fără efort, că nu putem obține ceea ce ne dorim fără să știm cum să ne gestionăm responsabil și pe termen lung resursele personale (Saturn în casa II). Saturn mediază opoziția Uranus – Jupiter aflându-se în trigon cu prima planetă și în sextil cu cea de-a doua. Opoziția Jupiter – Uranus activează, pe semne, axa relațională, iar din punctul de vedere al caselor, axa iubirii.

Am putea medita la teme legate de valoarea personală, la echilibrul între a da și a primi, la unde ne situăm între nevoile noastre și nevoile celorlalți, la cum înțelegem să ne folosim creativitatea: doar pentru noi sau și pentru ceilalți. Ce valoare ocupă în viața noastră ideile de altruism, de fraternitate, de justiție și egalitate socială?

Vărsătorul și Uranus ne învață că nu putem fi cu adevărat utili societății (casa XI) dacă nu ne exprimăm autentic talentele, unicitatea (casa V). Pentru a reuși avem nevoie de înțelepciune și maturitate, de o reală cunoaștere de sine, de capacitatea de a ne evalua corect (Saturn în casa II), desprinzându-ne de tipare de familie, chiar dacă acest lucru ne poate face pentru o vreme să ne simțim singuri pe lume (Saturn în careu cu Venus din casa IV). Nimeni nu ne oprește să purtăm cu noi nostalgia paradisului (Peștii în casa IV), dar cu Luna Nouă în Vărsător am putea încerca să plantăm semințele acestui Paradis în jurul nostru, începând la scară mică, fiecare în mediul în care muncește și trăiește (casa III).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *