Luna Plină în Fecioară și vindecătorul de suflete

Opoziția Lună – Soare are loc la grad perfect duminică, 12 martie, la ora 16:53, activând axa Fecioară – Pești, două semne ale devoțiunii, serviciului, sacrificiului, dar și ale vindecării și purificării. Mercur, dispozitorul Lunii în Fecioară, se găsește în Pești, iar dispozitorul Soarelui, Neptun, este în propriul domiciliu, în Pești. Chiron este și el în această zodie, în conjuncție cu Soarele și în opoziție cu Luna. De aceea, energia acestui semn magic cântărește foarte mult în acest context astrologic. Ar mai fi de precizat că opoziția Luminătorilor are loc pe axa caselor relaționale I-VII, iar Saturn, din casa IV a momentului, se găsește în careu aplicant cu aceștia, devenind astfel apexul unui Careu în T în semne Mutabile. Mercur, la rândul său, este implicat într-un careu separant cu Saturn.

Acest moment de Lună Plină poate aduce pentru cei mai mulți dintre noi un moment de vindecare personală sau de vindecare relațională, un moment de exersare a echilibrului între nevoile proprii și nevoile celuilalt/celorlalți. Pentru acest lucru însă este nevoie de lucru cu sine, dar, în același timp, este nevoie să renunțăm la obsesia perfecțiunii și la nevoia de a ține sub control fiecare detaliu personal și relațional. Momentul de magie vine atunci când avem suficientă încredere în noi înșine și în cel/cea de lângă noi pentru a crea o relație de echilibru între două entități complete, perfecte, atât la nivel fizic, cât și la nivel spiritual. Cu Saturn implicat atât de puternic în acest moment de Lună Plină nu este însă atât de simplu să ne lăsăm purtați de visare și de poezie pentru că Marele Profesor ține la realism, la structură, la cunoașterea și înțelegerea de sine (Saturn în Săgetător și în casa IV). La această înțelegere ar putea contribui din plin și ceilalți, deși predispoziția generală este de a interpreta mesajele celor din jur ca pe ofense, critici, într-o manieră negativă. Cel mai probabil nu facem decât să proiectăm în jur nemulțumirea față de noi înșine împiedicând un dialog cursiv. Acesta este filtrat de o rană mai veche (Chiron) redechisă de acest context astral. Careurile în care este implicat Saturn, inclusiv cu Chiron, pot sugera tipare afective, emoționale, dobândite din familie, răni pe care le purtăm de mici și care ne subminează încrederea în noi înșine ca ființe ce merită să fie iubite, integrate în totul unui parteneriat complex și echilibrat. Pentru mulți ideea de serviciu se poate confunda cu aceea de umilință sau devine un mecanism complicat de control exercitat asupra partenerului (”Adică eu mă sacrific aici pentru tine și tu ce faci?”).

Luna în Fecioară în casa I, avându-l ca dispozitor pe Mercur din casa VII, ar putea indica nevoia disperată de a ne simți utili, de a ne simți indispensabili nu atât în mecanismul unei relații, cât în mecanismul intim, energetic al altei ființe (Pești). Dar a ne pierde în altul atât de mult, deși este un gest voluntar, poate ajunge să echivaleze cu un sacrificiu ce ajunge să apese, să-și ceară tributul, compensarea. Așa se ajunge la critică și autocritică.

Dr. Douglas Baker explică în ”Esoteric Astrology” că există două forme de echilibru: compromisul și sinteza, aceasta din urmă fiind înțeleasă ca îmbinare a două sau a mai multor elemente care pot forma un tot. Compromisul este privit ca un echilibru inferior (”lower equilibrium”), care deși este de preferat conflictului, opoziției, poate genera o stare negativă, de inerție, o stare ce împiedică progresul. Sinteza este echilibru superior (higer equilibrium) pentru că este dinamic. Sinteza nu presupune să negăm cine suntem, nu presupune să reprimăm, ci să lucrăm cu forțele antagonice dirijându-le constructiv. Spre exemplu, compromisul dintre entuziasm și depresie este apatia, iar sinteza este seninătatea, liniștea.

Opoziția Lună – Soare pe axa Fecioară – Pești poate scoate la lumină perfecționistul veșnic nemulțumit din fiecare dintre noi care poate ajunge astfel să navigheze fără țintă într-o lume iluzorie de lumini și umbre difuze. Dacă aplicăm acest tipar planului relațional ne-am putea explica astfel de ce mulți dintre noi sfârșesc coexistând într-o relație fără vlagă, fără energie, o relație de care simt nevoia să fugă, din care doresc să evadeze și/sau pe care o critică la sânge într-un gest oarecum de flagelare/autoflagelare.

Un echilibru constructiv, superior, al acestor forțe s-ar putea atinge folosind cu discernământul Fecioarei sensibilitatea/senzitivitatea Peștilor și punând compasiunea Peștilor în munca pe care o depune Fecioara pentru alții (Tracy Marks). În acest fel în viața noastră nu vor mai avea loc persoane pentru care să ne jertfim sau persoane care să ne transforme în victime. Contopirea cu celălalt nu trebuie să însemne furt energetic, slăbirea energetică a unuia dintre parteneri, ci o cale de a ne conecta la energia divină, în curățenie și puritate.

Pentru a reuși acest lucru, Saturn ne invită la a privi în adâncul nostru, spre rădăcini karmice, emoționale, spre inconștient, spre bariere pe care le ridică de multe ori nevoia de certitudine, nevoia de a deține adevărul absolut (umbra Săgetătorului). Modelul de autoritate din copilărie ne poate transforma azi în victime sau în călăi, dar și în modele de servitute și compasiune, în ape cristaline în care sufletul celui de lângă noi își găsește reflexia neîntinată.

Iar Chiron ne invită să lăsăm la lumină o rană pentru că odată cu ea va ieși la suprafață o parte din noi uitată, vindecătorul de suflet și de suflete, cel care știe să ofere pentru a se elibera, slăbiciunea care e, de fapt, punctul forte, cuvântul care dizolvă și care zidește.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *