Neptun retrograd, 16 iunie – 22 noiembrie 2017

Din 16 iunie până în 22 noiembrie, Neptun retrogradează în semnul său de Domiciliu, Pești, deschizând posibilități de redefinire a idealurilor celor mai înalte într-o manieră mai clară, mai puțin ”editată” de o gândire exagerat pozitivă. De asemenea, retrogradarea lui Neptun poate oferi energia necesară videcării după neplăceri/traume sufletești, dar și fizice, după momente în care am resimțit acut senzația că nu mai există nimic sfânt pe lume sau după momente în care ne-am simțit deconectați de la legătura cu divinul din noi sau pur și simplu deconectați de ceilalți, de marele Tot.

Considerat o planetă a receptivității psihice și parapsihice, a viselor, fanteziei, spiritualității, dar și a capacității de sacrificiu, a iluziilor și confuziilor, a autoiluzionării și iubirii necondiționate (ca octavă superioară a lui Venus), Neptun mai este asociat și cu compasiunea, dar și cu o predispoziție spre victimizare și spre evitarea situațiilor dificile.

De-a lungul tranzitului retrograd, receptivitatea noastră poate crește, iar intuiția ar trebui să ne conducă spre acele aspecte ale vieții noastre în care ne-am bazat mai mult pe fantezie decât pe fapte. E important să visăm, atât în timpul somnului, cât și în stare de veghe, cu ochii deschiși, conectându-ne la nevăzut, la magia lumii. Dar când imaginarul tinde să cântărească mai mult decât realitatea imediată, când acesta devine o ”realitate” paralelă de refugiu, deja nu mai putem spune că suntem funcționali, productivi, capabili să concretizăm tocmai acele înalte idealuri la care visăm de când ne știm.

Îmi place să cred despre Neptun că este acea energie călăuzitoare care știe exact cât și cum să ne înșele în percepții tocmai pentru ca la un moment dat să avem curajul și ”orbirea” necesare pentru a șterge limite de gândire, simțire, logică și de a acționa în direcții cu totul noi și poate chiar riscante. Așa cum scriam într-un articol mai vechi publicat în revista AstroText, <<Neptun e un „tip” foarte interesant care te poate duce pe căi înșelătoare doar ca să te împingă spre ceea ce ai de realizat, de fapt, în viață. Și, la un moment dat, ridică ceața, iar tu te trezești în mijlocul valurilor, când te credeai pe mal. Și nu mai ai ce face. Trebuie să înoți spre tine însuți, spre destinul tău și spre sursa tuturor lucrurilor.>> Această ridicare a ceții are loc exact în perioada îndelungată de retrogradare a lui Neptun când începem să pricepem în ce am intrat și de ce. Aici trebuie însă precizat, că Neptun doar oferă energia, vibrația necesare acestui proces, iar restul ar trebui să îl facem noi prin propria voință. De aceea, acele persoane predispuse la veșnice visări și evitări se pot afunda mai mult în negare, ignorând toate semnalele de alarmă pe care le primesc din jur, dar mai ales din sine. Cultivarea unor dependențe ar putea fi un sindrom al utilizării necorespunzătoare a energiei neptuniene. Fie că vorbim de dependența de diferite substanțe, fie de dependența de cumpărături sau poate de diverse practici mai mult sau mai puțin spirituale, toate acestea nu reprezintă, de fapt, decât căi de a evita realitățile mai plăcute ale propriei existențe. Când Neptun se deplasează în mers aparent retrograd, pot să apară însă neplăceri legate de aceste dependențe, fracturi în ilogica pe care poate unii o cultivă de ani de zile. Iar acestea sunt mai des întâlnite la cei care au planete personale care interacționează tensionat cu Neptun retrograd aflat în tranzit. Astfel, persoanele care au planete personale în Gemeni, Fecioară și Săgetător se pot confrunta cu situații care să îi trezească din reveriile prelungite. Pentru că ar fi mare păcat doar să ne imaginăm viața în loc să o trăim.

Neptun reprezintă însă și relația noastră cu inconștientul colectiv, relație care ne reamintește că nu suntem singuri, că la nivel energetic suntem un singur tot de individualități strălucitoare și creatoare care contribuie la conturarea aceleiași realități cu multiple fațete. De-a lungul retrogradării lui Neptun am putea să ne redefinim viziunea asupra contribuției noastre la unitate prin cele mai înalte idealuri personale și colective.

Am urmărit recent un documentar zguduitor despre căderea Siriei, iar una dintre ideile postulate era ”Poți spune că nu te interesează, dar te va afecta oricum”. Asta ar trebui să ne reamintească, printre altele Neptun în mers aparent retrograd. Dar și faptul că, așa cum spunea Thich Nhat Hanh, ”Compasiunea este un verb”. Poate că uneori nu vedem Întregul, dar cu siguranță îl simțim în noi înșine și în afară, iar fiecare gest, gând ar trebui să pornească din credința nestrămutată că ne aducem contribuția în marele mecanism al umanității, dar și al Cerurilor.

4 thoughts on “Neptun retrograd, 16 iunie – 22 noiembrie 2017

    • Articolul se referă la tranzitele actuale și este scris la modul general. Bănuiesc că ați pus întrebarea pentru că aveți în harta natală Neptun în Scorpion. Interpretarea sa nu se poate face decât în contextul întregii hărți și în funcție de casa în care se găsește și de aspectele în care este implicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *